Велики Преслав

Велики Преслав е бил столица на България по време на Златния век на българската култура през 9-10 век. Днес е малък град в област Шумен, Североизточна България, на около 20 км от град Шумен.
Велики Преслав

Ето какво е интересно за Велики Преслав:

Древна столица: Велики Преслав е бил основан от цар Симеон Велики и е бил планиран като идеален град. Градът е бил известен със своите дворци, храмове, манастири, библиотеки и училища.

Археологически резерват: Днес останките на Велики Преслав са Национален историко-археологически резерват. Можете да видите руини от дворци, крепостни стени, църкви, жилищни сгради и други археологически находки.
Кръглата църква: Една от най-забележителните забележителности в Велики Преслав е Кръглата църква, която е единствена по своя род в Европа.

Златната църква: Друга известна забележителност е Златната църква, която е била украсена със златни мозайки и фрески.

За посетители:

Местоположение: Велики Преслав се намира на около 20 км североизточно от град Шумен и на 2 км от съвременния град Велики Преслав.
Работно време: Резерватът работи с лятно и зимно работно време. Лятното работно време е 9:00 – 20:00 ч., а зимното работно време е 9:00 – 17:00 ч.
Музей: В резервата има музей, където се съхраняват археологически находки, открити при разкопките на Велики Преслав.
Печат: Можете да получите печат на Българския туристически съюз в музея.
Велики Преслав е чудесно място за любителите на историята и археологията. Посещението му ще ви даде представа за славния минало на България.

Велики Преслав

Запитване за резервация

Попълнете заявката за резервация и ние ще се свържем с вас за ценова оферта

Информация за контакт
Данни за резервация
Допълнителни изисквания