Плиска

Плиска е била първата столица на Първото българско царство през 7-9 век. Днес това е малък град в област Шумен, на североизточната България, на около 29 км от град Шумен.
Плиска

Ето какво е интересно за Плиска:

Древна столица: Плиска е била важен политически, културен и религиозен център по време на Първото българско царство. Разположена е била на стратегическо място – равнина, заобиколена от хълмове, което я правила трудна за превземане.

Археологически резерват: Днес останките на Плиска са Национален историко-археологически резерват. Можете да видите руини от дворци, храмове, жилищни сгради, крепостни стени, ровове и други археологически находки.
Голямата базилика: Една от най-забележителните забележителности в Плиска е Голямата базилика, която е била най-голямата християнска църква в Източна Европа по времето на своето построяване.

За посетители:

Местоположение: Плиска се намира на около 29 км североизточно от град Шумен и на 2 км от съвременния град Плиска.
Работно време: Резерватът работи с лятно и зимно работно време. Лятното работно време е 9:00 – 20:00 ч., а зимното работно време е 9:00 – 17:00 ч.
Музей: В резервата има музей, където се съхраняват археологически находки, открити при разкопките на Плиска.
Печат: Можете да получите печат на Българския туристически съюз в музея.
Плиска е чудесно място за любителите на историята и археологията. Посещението й ще ви даде представа за славното минало на България.

Плиска

Запитване за резервация

Попълнете заявката за резервация и ние ще се свържем с вас за ценова оферта

Информация за контакт
Данни за резервация
Допълнителни изисквания